Taalstoornissen

Taalstoornissen kunnen ontstaan tijdens het leren van de taal (bijvoorbeeld een taalachterstand). Deze taalstoornissen ontstaan in de kinderleeftijd. Taalstoornissen kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Deze zijn dan veelal het gevolg van hersenletsel (bijvoorbeeld na een beroerte).

Gevolgen van een taalstoornis

Als gevolg van een taalstoornis verloopt de mondelinge communicatie moeilijk(er). Het duurt langer voordat je de juiste woorden vindt of een zin kunt formuleren. Deze belemmering in de communicatie kan ervoor zorgen dat spreken en schrijven je tegen gaat staan waardoor je minder contact hebt met je omgeving. Voor kinderen kan een taalstoornis tevens het gevolg hebben dat de intelligentie lager wordt ingeschat. Hierdoor wordt de potentie van het kind niet ten volle benut en mist het kind toekomstige kansen.

Taalstoornissen bij kinderen

We spreken van een taalstoornis als een kind een duidelijke achterstand heeft in vergelijking met kinderen van dezelfde leeftijdscategorie. Daarnaast is er sprake van een taalstoornis wanneer een kind taal aanleert op een andere manier dan normaal. Een aantal situaties waarbij er sprake kan zijn van een taalstoornis:

  • het spreken komt laat op gang
  • het kind kent weinig woorden
  • het kind gebruikt eenvoudige woordjes terwijl leeftijdsgenoten al in zinnetjes spreken
  • het kind heeft moeite met het vinden van woorden
  • het kind lijkt vaak niet te luisteren of simpelweg niet te begrijpen wat er gezegd wordt
  • er worden veel fouten gemaakt bij het spreken

Taalstoornissen bij volwassenen

Ten gevolge van een beroerte of een dementie kunnen zich probleem voordoen in het begrijpen en uiten van taal.Een aantal kenmerken van taalstoornissen bij volwassenen:

  • Moeilijk de juiste woorden kunnen vinden
  • Moeilijkheden met het begrijpen van woorden

Wanneer helpt logopedie

Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind ‘laat’ is met de taal ontwikkeling kun je een logopedist raadplegen. Dit is geheel vrijblijvend. Tijdens een afspraak met de logopedist wordt bekeken of er sprake is van een taalstoornis. Indien dit het geval is kan er een vervolg worden gegeven aan de afspraak.

Wil jij meer weten

Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.

...
Loading

Praktijk

Over mij

Lees hier meer over Christel

Kwalificaties

Hier lees je hoe ik mijn kennis up-to-date houd

Stel mij een vraag

Vraag of opmerking? Stel deze hier!

Privacy policy

Locaties

logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Oost (Westeraam)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Zuidwest (De Wuurde)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Nijmegen-Zuid (Brakkenstein)


Privacy policy