Stembandverlamming

Stembandverlamming kan ontstaat na een zenuwbeschadiging, virusinfectie of een beroerte. In een gezonde situatie bewegen stembanden wanneer je spreekt. Is er sprake van een stembandverlamming dan beweegt de stemband niet meer natuurlijk of is de spanning van de stemband verstoord.

De gevolgen van een stembandverlamming

Afhankelijk van de stand waarin de stemband stilstaat kun je beter of slechter spreken. Wanneer de stemband verlamd is en tegen het strottehoofd aanstaat kun je moeilijker spreken en klink je (erg) hees. Staat de stemband stil in het midden van het strottehoofd dan kun je meestal redelijk goed praten. Wel is het volume en de intonatie beperkt. Zijn beide stembanden verlamd dan treden er moeilijkheden met de ademhaling op.

De oorzaken van een stembandverlamming

Stembandverlammingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de zenuw beschadigd is door een ongeval of een operatie. Andere oorzaken zijn een virusinfectie of een beroerte. De diagnose stembandverlamming wordt gesteld door een KNO arts die vervolgens doorverwijst naar een logopdist om te revalideren.

Hoe helpt de logopedist?

De logopedist onderzoekt de stemkwaliteit en bepaalt de huidige positie van de stemband. Afhankelijk van de positie van de stemband wordt een behandelplan opgesteld om de stemband in de juiste positie te krijgen. Tevens zorgt de logopedist ervoor dat het stemgebruik en de ademhaling juist is. Is er sprake van een stembandverlamming dan is het erg verleidelijk om geforceerd te gaan spreken. Dit kan echter zorgen voor een overbelasting van de (gezonde) stemband waardoor er snel meer klachten optreden.

Wil jij meer weten

Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.

...
Loading

Praktijk

Over mij

Lees hier meer over Christel

Kwalificaties

Hier lees je hoe ik mijn kennis up-to-date houd

Stel mij een vraag

Vraag of opmerking? Stel deze hier!

Privacy policy

Locaties

logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Oost (Westeraam)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Zuidwest (De Wuurde)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Nijmegen-Zuid (Brakkenstein)


Privacy policy