Spraakstoornissen
Een spraakstoornis zorgt ervoor dat je bepaalde klanken niet goed kan produceren. Vaak ontstaan deze problemen al op jonge leeftijd. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met het articuleren van bepaalde klanken, waardoor deze klanken worden vervormd of zelf weggelaten. Enkele bekende spraakstoornissen zijn:
- Articulatieproblemen (niet juist uitspreken van bepaalde klanken)
- Stotteren
- Slissen
- Lispelen
- Nasaal spreken
- Binnensmonds spreken
Gevolgen
Mensen met een spraakstoornis hebben, dankzij de stoornis, vaak problemen met communiceren. Dit leidt tot het ontwijken van communicatie vanwege schaamte en een ongemakkelijk gevoel. Uiteindelijk hebben de sociale vaardigheden van de persoon te leiden onder een spraakstoornis.
Oorzaken van een spraakstoornis
Een spraakstoornis kan verschillende oorzaken hebben, zoals het niet goed gebruiken van de mondspieren, schisis (lip-, kaak-, gehemeltespleet) of slechthorendheid. Een spraakstoornis kan ontstaan na een beroerte. Een voorbeeld hiervan is dysartrie. Dit houdt in dat je onduidelijk, zacht en hees spreekt.
Wat doet de logopedist
Allereerst wordt geïnventariseerd welke spraakstoornis aanwezig is. Hierop wordt het behandelplan afgestemd. Als logopedist heb ik veel ervaring met het behandelen van spraakstoornissen. Voorafgaand aan de behandeling kan ik een indicatie geven van de te verwachten resultaten.
Wil jij meer weten
Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.