Eet- en drinkstoornissen

Eet- en drinkstoornissen komen voor bij kinderen en volwassenen. De oorzaak van het probleem verschilt vaak wel. Bij kinderen zijn eet- en drinkstoornissen vaak aangeleerd door verkeerd spiergebruik. Bij volwassen is er vaak sprake van een onderliggende medische oorzaak.

Eet- en drinkstoornissen bij kinderen

Bij kinderen kenmerken eet- en drinkstoornissen zich door problemen met borst- en flesvoeding, lepelvoeding, het eten van vaste voeding of het drinken uit een beker. Daarbij kunnen problemen ontstaan als overmatig kwijlen en spugen. Deze problemen zijn vaak het gevolg van het niet kunnen eten/ drinken door motorische problemen, door negatieve ervaringen met (bepaald) voedsel of door conditieproblemen. Eet- en drinkproblemen kunnen erger worden als deze niet op tijd worden behandeld.

Eet- en drink stoornissen bij volwassenen

Bij volwassenen kunnen eet- en drinkstoornissen ontstaan na hersenletsel (CVA, tumoren of een ongeval), bij een aandoening van het zenuwstelsel (ALS of Parkinson) of na een operatie aan het hoofd- en halsgebied. Wanneer er eet- en drinkproblemen aanwezig zijn, loopt vaak voeding of speeksel uit de mond of er blijft een voedselrest achter. Daarnaast is het mogelijk dat voedsel door de neus terug komt of niet goed kan worden doorgeslikt.

Voorkomen van ernstigere klachten

Eet- en drinkstoornissen gaan niet vanzelf over. De klachten bij kinderen, wanneer deze niet worden behandeld, zijn progressief. Dit betekent dat de problemen ernstiger worden. Hierdoor zal een behandeling die later start, intensiever zijn.

Gevolgen

Bovengenoemde stoornissen hebben zowel medische als sociale gevolgen. Een medisch gevolgen kan zijn: een longontsteking als gevolg van vocht in de luchtpijp. Sociale gevolgen komen met name voor bij volwassenen en bestaan uit het vermijden van gezelschap als gevolg van schaamte.

Naar de logopedist

Herken je de problemen bij jezelf of bij je kind? Ik heb veel ervaring met het behandelen van eet- en drinkstoornissen. Tijdens een eerste afspraak wordt gekeken naar de oorzaak van het problemen. Na deze eerste afspraak wordt ingeschat of een behandeling effect kan hebben.

Wil jij meer weten

Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.

...
Loading

Praktijk

Over mij

Lees hier meer over Christel

Kwalificaties

Hier lees je hoe ik mijn kennis up-to-date houd

Stel mij een vraag

Vraag of opmerking? Stel deze hier!

Privacy policy

Locaties

logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Oost (Westeraam)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Zuidwest (De Wuurde)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Nijmegen-Zuid (Brakkenstein)


Privacy policy