Hese stem

Je hebt nooit echte problemen gehad met je stem. De laatste tijd merk je dat je stem onzuiver klinkt, ook anderen merken op dat je hees klinkt.

De gevolgen van een hese stem

Een hese stem komt regelmatig voor. Het is vaak het gevolg van een niet juiste manier van spreken. Hierdoor worden de stembanden overbelast. Doordat de overbelasting niet vanzelf verdwijnt neemt de heesheid in ernst toe. Dit betekent dat je steeds heser gaat klinken. In een verder stadium kunnen er knobbels op de stembanden ontstaan en kan de stem helemaal wegvallen.

De oorzaak van een hese stem

Een hese stem wordt veroorzaakt door verkeerd stem gebruik en / of overbelasting. De reden waarom je de stem verkeerd gebruikt kan verschillend zijn. Risicofactoren voor een hese stem zijn:

  • Lawaaiige omgeving thuis, op school of op het werk. Om boven het omgevingslawaai uit te komen moet je hard praten. Dit verhoogd de kans op overbelasting en daarmee heesheid.
  • Personen die veel spreken. Leraren, verkopers en andere mensen met beroepen die de hele dag spreken heb vaak last van een hese stem.
  • Personen die van nature zacht spreken. Om gehoord te worden in een gesprek spreek je harder en luider dan natuurlijk is. Hierdoor ontstaat de kans op overbelasting.
  • Aangeleerd verkeerd stemgebruik. Deze personen spreken continue anders dan van nature gewoon is. Te hard spreken of gespannen spreken zijn twee voorbeelden van aangeleerd verkeerd stemgebruik.
  • Rokers

Een hese stem behandelen bij de logopedist

Als logopedist ben ik gespecialiseerd in het behandelen van stemproblemen, waaronder heesheid. Allereerst onderzoeken we de oorzaak van de heesheid, om vervolgens in samenspraak een behandelplan op te stellen. Tijdens de behandeling neemt de heesheid af. De resultaten worden voortdurend bijgehouden en besproken.

Wil jij meer weten

Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.

...
Loading

Praktijk

Over mij

Lees hier meer over Christel

Kwalificaties

Hier lees je hoe ik mijn kennis up-to-date houd

Stel mij een vraag

Vraag of opmerking? Stel deze hier!

Privacy policy

Locaties

logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Oost (Westeraam)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Zuidwest (De Wuurde)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Nijmegen-Zuid (Brakkenstein)


Privacy policy