Afwijkende mondgewoonten

Duim-, speen-, vingerzuigen, open mondgedrag, een slappe mondmotoriek en afwijkend slikgedrag. Het zijn allemaal voorbeelden van afwijkende mondgewoonten. Er bestaat een verband tussen afwijkende mondgewoonten en articulatie.

Gevolgen van afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben. Een slappe mondmotoriek resulteert vaak in slissen of lispelen. Bij slissen en lispelen komt bij het uitspreken van bepaalde klanken de tong tussen de tanden of kiezen. Dit komt het meest voor bij de uitspraak van de medeklinkers t, s en z.

Andere gevolgen kunnen zijn

  • Regelmatig last van de oren; Wanneer de mond vaak open staat, wordt er minder geslikt. Hierdoor wordt de buis van Eustachius minder gereinigd en is er een grotere kans op infecties of ontstekingen.
  • Het gebit word negatief beïnvloed. Door een slappe tong, open mond en / of speen- en duimzuigen ligt de tong vaak slap op de mondbodem. Hierdoor gaat de tong tijdens het slikken tegen of tussen de tanden duwen. Door deze druk worden de tanden naar voren gedrukt of krijgen ze niet voldoende kans om door te komen.

Oorzaken van afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten worden vaak veroorzaakt door een langdurige verkoudheid en/ of een lage spierspanning van de spieren in en rondom de mond. Daarnaast kunnen duim- en speenzuigen afwijkend mondgedrag veroorzaken (o.a. open mondgedrag, tongpers tegen de tanden). Is bovenstaande niet de oorzaak van afwijkend mondgedrag dan kan het uit gewoonte zijn ontstaan.

Naar de logopedist

De logopedist kan afwijkende mondgewoonten behandelen. De behandeling is erop gericht om een normale stand van de kaak en mond ‘gewoon te gaan vinden’. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de afwijkende mondgewoonte wordt het behandelplan opgesteld.

Wil jij meer weten

Herken jij het bovenstaande bij jezelf en wil je werken aan een oplossing of meer informatie? Je kunt mij bereiken op 06-18106847, of misschien nog wel makkelijker, gebruik het formulier hieronder om contact op te nemen. Ik geef je altijd een persoonlijk antwoord.

...
Loading

Praktijk

Over mij

Lees hier meer over Christel

Kwalificaties

Hier lees je hoe ik mijn kennis up-to-date houd

Stel mij een vraag

Vraag of opmerking? Stel deze hier!

Privacy policy

Locaties

logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Oost (Westeraam)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Elst - Zuidwest (De Wuurde)


logopedist-elst-christel-van-dijck

Nijmegen-Zuid (Brakkenstein)


Privacy policy